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HOLIDAY CLOSINGS 
SouthEastern Pathology will be closed for holidays November 26th and 27th ,  

December 25th, and January 1, 2010. 

SouthEastern Pathology wishes each of you and your families a safe and happy holiday season!  

MEDICARE AND THE ADVANCED BENEFICIARY 

NOTICE 
Please remember to use an ABN for patients covered by Medicare or Medicare 

Replacement Plans such as PFFS and Medicare Advantage. The current version of 

the ABN was approved by CMS and went into effect in 2008.  This version has 

three payment options  from which the patient must choose, indicating whether they 

want a Pap smear even if it may not be covered by Medicare.  Medicare will pay for 

a Pap smear every two years.  All Medicare and Medicare replacement plan patients 

should be asked to sign an ABN and mark it as desired.  SouthEastern Pathology 

provides the ABN’s (Pink form) to our clients. Questions and comments should be 

directed to Lisa McWhorter: lisam@sepath.com 

IMPORTANT MEDICARE UPDATE 
 

Expansion of the Current Scope of Editing for Ordering/Referring Providers 

for claims processed by Medicare Carriers 
 

Please be aware that effective January 4, 2010, Medicare will begin to deny claims 

for services ordered or referred by physician and non-physician practitioners unless 

those providers have enrolled in the Medicare Provider Enrollment, Chain and 

Ownership System (PECOS) and are the type/specialty who are eligible to order/

refer services for Medicare beneficiaries.  Please be sure your staff who handles 

billing and/or enrollment for Medicare is aware of this requirement.  Phase 1 began 

October 5, 2009 and is resulting in a warning that is included on the Remittance 

Advice.  Phase 2 begins January 4, 2010, and will cause claim rejection if an 

otherwise eligible ordering/referring physician has not enrolled in PECOS. 
 

We suggest that providers who order or refer verify their enrollment in PECOS.  

They may do so by accessing Internet-based PECOS at https://pecos.cms.hhs.gov/

pecos/login.do on the CMS website. Before using Internet-based PECOS, providers 

should read the educational material at http://www.cms.hhs.gov/

MedicareProviderSupEnroll/04_InternetbasedPECOS.asp  on the CMS website.   
 

Background:  CMS is expanding claim editing to meet the Social Security Act 

requirements for ordering and referring providers.  Section 1833(q) of the Social 

Security Act requires that all ordering and referring physicians and non-physician 

practitioners meet the definitions at section 1861(r) and 1842(b)(18)(C) and be 

uniquely identified in all claims for items and services that are the results of orders 

or referrals.  Claims that are the result of an order or a referral must contain the NPI 

and the name of the ordering/referring provider and the ordering/referring provider 

must be in PECOS or in the Medicare carrier’s claims system with a type or 

specialty permitted to order or refer. You can find the official instruction, CR6417, 

issued to your carrier on the CMS website. 
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AVOIDING REPORT DELAYS 
Correctly filling out a requisition will prevent a specimen 

from being returned to your office.  The following  fields  

are  required  on  all  requisitions: 

• patient name (first and last), 

•   social security number, 

• date of birth,  

• date of collection,  

• physician’s name (first and last),  

• office location. 

On a Pap requisition, the specimen type and test(s) desired 

are also required. Also, please be sure that the name on the 

specimen bottle or Pap vial exactly matches the name on 

the requisition.  As a reminder, Medicare and many other 

insurers will reject claims if the name is not listed exactly 

as it is shown on the insurance card. 

SouthEastern Pathology is open from  8:00 a.m.-5:00 p.m., Monday through Friday.  Our patient area is closed from 12:30 to 1:30 daily.    

After hours, you can reach the pathologist on call using the beeper, 706-295-8456. 

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
 

The Cytotechnologists are responsible for screening of all Pap tests, as 

well as primary screening of non-gynecologic specimens.  

Cytotechnologists also assist with immediate evaluations in some 

Respiratory and GI procedures.   Cytotechnologists are certified by the 

American Society of Clinical Pathologists Board of Registry.   

Cytotechnologists are required to submit to and pass annual 

proficiency testing.  Our Cytotechnologists have more than twenty 

years of combined experience. 
 

Greg Crandall, BS, CT(ASCP), Cytology Manager, has been with 

SouthEastern Pathology for five years.  Greg’s interests include Non 

gynecologic Cytology as well as Molecular Pathology.  He is studying 

to sit for the Molecular Pathology exam given by the American 

Society of Clinical Pathologists Board of Registry.  
 

Theresa Barnwell, BS, CT(ASCP) has been with SouthEastern 

Pathology for a total of four years.  Theresa’s interests include Fine 

Needle Aspiration Cytology and Endoscopic Ultrasound-Guided 

Biopsy. 
 

Katie Raciborski BS, CT(ASCP)  has been with SouthEastern 

Pathology since March, 2008.  Katie enjoys all aspects of cytology, 

specifically Endoscopic Bronchial Ultrasound-Guided Biopsy and Gyn 

Cytology. 

UNSATISFACTORY PAP RESULTS?  ARE YOU USING 

LUBRICANT? 
Lubricants are sometimes used during a gynecological exam for the sake of patient  comfort.  

However, the  use of a  lubricant  is not recommended by published guidelines (NCCLS1
 or  

ACOG2).  The use of  lubricants can also adversely affect the Pap test result. 
 

Lubricants may show up on a Pap smear as a purple haze.  Depending on the lubricant used, 

cellular material may be obscured.  If lubricant is needed, use it sparingly, avoiding the tip of 

the speculum.  This should  decrease the possibility of contamination and reduce the risk of 

suboptimal slide preparation. If a lubricant is needed,  Johnson  &  Johnson K-Y Jelly® may be 

recommended.  Lubricants  containing petroleum jelly or polymers should be avoided.  For a 

complete list of approved lubricants, please contact Greg Crandall:  gregc@sepath.com 
 

1 Papanicolaou Technique Approved Guidelines (NCCLS Document GP 15-A) 

2 ACOG Practice Bulletin no. 45, August 2003   
®K-Y Jelly is a registered trademark of Johnson & Johnson 

MANAGING AN ADOLESCENT 

PATIENT WITH HPV 
The American Society for Colposcopy and Cervical 

Pathology (ASCCP) has designated women of twenty 

years of age and under as adolescents.  In 2006 the 

ASCCP released updated recommendations for this 

specific group of patients when diagnosed with an ASC-

US Pap test.  Typically, a patient with an ASC-US Pap 

test result would be reflexed to high risk Human 

Papilloma Virus (HPV) testing regardless of age. The 

2006 recommendation states that HR HPV testing should 

not be performed on the 20 years and under age group.   

Instead,  a repeat Pap test at twelve months is suggested1.   

Evidence shows that most HPV infections in younger 

women are transient and will clear without treatment2.    
Please note that if a client orders reflexive HPV test on 

any patient, regardless of age, SEP will send the 

specimen for HPV testing.  Clinicians must decide 

whether or not to order HPV for adolescents as defined by 

these standards.  Questions should be directed to Lisa 

Lance. 
1 Arbyn M, Sasieni P, Meijer CJ, Chapter 9: Clinical applications of HPV  testing: a summary of meta-analyses.  
Vaccine. August 21, 2006; 24 Suppl 3:S78-89.  Boardman LA, Stanko C, Weitzen S, et al. Atypical Squamous cells 

of undetermined significance; human papillomavirus testing in adolescents.  Obstet Cynecol, April 2005; 105(4): 

741-746 

2 Kulasingam SL, Kim JJ, Lawrence WF, et al. Cost-effectiveness analysis based on the atypical Squamous cells of 

undetermined significance/low-grade squamous intraepithelial lesion Triage Study )ALTS). J Natl Cancer Inst. 

January 18, 2006; 98 (2): 98-100 

CONGRATULATIONS 

TO OUR iPod 

WINNER! 
 

Kathy Brown of Metro Atlanta 

Gastroenterology is the iPod 

Nano winner of our annual 

“update your information” 

contest.  Congratulations, Kathy, 

and thanks to all who participated 

in updating their  office 

information. 

From left to right:  Katie Raciborski, Greg Crandall, and Theresa Barnwell 

GET TO KNOW SOUTHEASTERN 

PATHOLOGY EMPLOYEES WHO SERVE YOU:  

THE CYTOTECHNOLOGISTS 


